DEFINITON AV SPECIALKOST
På Dömle Herrgård är SPECIALKOST all mat som ändrats/justerats i förhållande till den mat som serveras till hela gruppen. Specialkost avser alltså både medicinsk och allergikost, etisk eller religös kost samt livsstildieter och personliga preferenser.
1. VID BOKNING
I våra bokningsvillkor framgår vad som gäller rörande specialkost. I korthet kan man säga att vi gärna säger JA till allt men att specialkost-önskemål utöver grundnivå kostar extra. Som gäst väljer ni vilken nivå på service rörande specialkost som ni önskar för er konferens eller gruppbokning. Vår policy godkänns genom att godkänna offerten.
SPECIALKOST GRUNDNIVÅ - INGÅR
• 100% växtbaserat (i folkmun veganskt)
• Lakto-, ovo-vegetarisk (i folkmun vegetariskt)
• Medicinsk specialkost (födoämnes allergi) så som gluten, mjölk, m fl (totalt 14 allergener)
• Kulturell specialkost (matval utifrån region/kultur) tex fläsk.
• Gravidkost
SPECIALKOST EXTRA
Följande specialkoster debiteras med +25% av menypriset.
• Allergier utöver 14 allergener (om det krävs)
• Personliga preferenser och livsstilsdieter (tex LCHF, GI, Keto)
• Komplicerade allergier som lök och multiallergier
Medicinsk och kulturell kost (ej fisk och kött) ersätts normalt med vegetarisk kost. Tyvärr har vi ingen möjlighet att anpassa oss efter luftburen allergi. Vi har inget emot att gäst med ytterst specifika kostbehov som inte kan tillgodoses av oss har med sig egen mat till restaurangen. Menypris kvarstår som serveringsavgift.
2. 14 DAGAR INNAN EVENTET
Senast 14 dagar innan event behöver vi få in specialkost-listor från gästerna.
Dömle Herrgårds mall för specialkost skall användas.
Om inte denna lista används debiteras 1000:-. Vårt mål är alltid att vara flexibla och serviceinriktade - men vid sent anmäld specialkost eller sena ändringar har Dömle Herrgård rätten att debitera extra baserat på ökade kostnader. Om vår 2/3- rätters meny serveras så tar Dömle Herrgård hänsyn till specialkostlistan vid framtagande av meny. Naturligtvis i kombination med önskemål från värden/arrangören.
3. UNDER EVENTET
När gästerna har satt sig kollar vi alltid om någon har specialkost vid bordet. När vi serverar för- och varmrätt & dessert är vår ambition att de med specialkost får sin mat samtidigt med övriga gäster. Bordsansvarig servis ansvarar för specialkostgästerna på sina egna bord.
Om någon gäst av misstag fått i sig fel mat så skall hovmästare & slutkund informeras direkt.
Dömle Herrgård är ansvariga för att vidta lämpliga åtgärder.
4. EFTER EVENTET
I samband med faktureringsunderlag/faktura så redogörs för debitering kring specialkosthantering. De kostnader som kan förekomma/tillkomma är:
• Specialkostkostnader utöver grundnivå.
• Sent inkommen specialkost eller sena ändringar.
• Avgift för ej användning av vår Excel-mall för specialkost.
• Avvikelser från förbeställd specialkost. (Alltså överbliven specialmat pga att de som beställt specialkost ätit vanligt istället.)
14 ALLERGENER (enligt EU-standard)
• GLUTEN • KRÄFTDJUR • ÄGG • FISK • JORDNÖTTER • SOYA • MJÖLK • NÖTTER (mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt) • SELLERI • SENAP • SESAM • SVAVELDIOXID och SULFIT (i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter) • LUPIN • BLÖTDJUR (snäckor, musslor och bläckfisk).